Для життя

Крадуть усі

Коли свого часу Карамзін перебував за кордоном, його попросили двома словами змалювати становище тодішньої Росії. Характеристика великого письменника була досить точною, і для своєї відповіді він справді використав лише два слова: «Крадуть усі!»

Сьогодні, понад століття по тому, озираючись навкруги, ми з сумом змушені констатувати аналогічний факт. Крадуть усі, крадуть усе. На часі побутує думка, що не красти просто неможливо; що так чинять прем’єри, депутати, бізнесмени, а коли не вкрадеш – не проживеш; що сьогодні – це не такий вже й великий гріх.

Проте Свята Біблія висловлює зовсім інші міркування з цього приводу. Господь Бог, промовляючи через її святі сторінки, і сьогодні закликає нас додержувати заповідь, записану в Книзі Вихід 20:15, яка також складається всього лише з двох слів: «Не кради». Любий читачу, що живеш на початку третього тисячоліття, цей наказ Божий звучить і для Вас: «Не кради!»

Апостол Павло у Посланні до Ефесян повторює для нас ще зрозуміліше: «Хто крав, нехай більше не краде, а краще нехай працює та чинить своїми руками добро, щоб подати нужденному» (Еф. 4:28). Я уявляю скептичні погляди і заперечне хитання головою тих, хто вважає, що сьогодні це неможливо. Дозвольте мені навести низку причин, які обґрунтовують реальність такого способу життя і в двадцять першому столітті.

По-перше, жити не крадучи ми можемо тому, що Господь залишається Богом і в третьому тисячолітті.

Його заповіді є актуальними і для сьогодення. Адже Господь дав Біблію не тільки для сучасників Мойсея і апостола Павла, але також для тих, хто живе за доби комп’ютерів і космічних кораблів. Причина у тому, що люди не бажають виконувати Його заповіді, вважаючи їх і немодними і такими, що суперечать реаліям сьогодення.

Пограбування, яке було скоєно декілька років тому в одному з міст України, правоохоронці довго не могли розкрити. Грабіжники зв’язали п’ятнадцятирічну дівчинку, яка залишилася того дня вдома, і винесли з квартири всі цінні речі, у тому числі аудіо та відеоапаратуру, п’ять тисяч доларів, золото та інші прикраси. Міліція збилася з ніг, шукаючи злочинців, але марно.

Схожі статті

І тоді батьки вирішили найняти приватного детектива, який, на великий подив усіх, зрештою з’ясував, що злочинець, якого тривалий час так ретельно розшукували, жив у їхньому ж помешканні. Виявилося, що п’ятнадцятирічна донька домовилася зі своєю подругою інсценувати грабіж квартири своїх батьків, а потім поділитися краденим. Так і вчинили: здобули гроші, здавалося, замели сліди і певний час розкошували на батьківські гроші. Може, ця історія видасться нісенітницею, але Біблія недвозначно стверджує, що такі вчинки – гріх.

Бог потребує однакової святості від людей як за чотири тисячі років до народження Христа, так і через дві тисячі років по тому. Сьогодні, так само, як і у сиву давнину, неможливо називати себе християнином, приходити до храму і тим часом свідомо порушувати Його заповіді. Ось Його слова: «Чи ви будете красти, вбивати й перелюб чинити, і присягати фальшиво, й кадити Ваалові, і ходити за іншими богами, яких ви не знаєте, – а потім ви прийдете й станете перед обличчям Моїм у цім домі, що зветься Ім’ям Моїм і скажете: «Урятовані ми», щоб чинити гидоти всі ці?» (Єр. 7:9,10).

Чи вірите ви, що Бог є Богом як Старого, так і Нового Заповіту, що Він є Богом і сучасності? Якщо так, ви зобов’язані виконувати Його заповіді, одна з яких говорить: «Не кради!»

По-друге, сьогодні не красти можливо також тому, що Бог бажає допомагати своїм послідовникам жити чесно.

Нам слід усвідомити, що Бог не тільки постановив Закон, але також і допомагає виконувати його. Від людини Він вимагає лише послуху Його словам. Приміром, Господь промовляє до нас: «Отож не журіться, кажучи: «Що ми будемо їсти?», чи: «Що ми будемо пити?», або: «У що ми зодягнемось?» Якщо не будемо красти… «Бо ж усього того погани шукають; але знає Отець ваш Небесний, що всього того вам потрібно. Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його, а все це додасться» (Мт. 6:31-33).

Бог знає і про ваші потреби. Йому достеменно відомо, що ви сьогодні безробітний; що у вас мізерна пенсія, яку вам віддають частинами; що ви – викладач у школі і взагалі не бачите своєї платні. А може, у вас скінчилися харчі. Господеві відомо про це, і Він воліє допомогти вам жити чесно. Він хоче запропонувати вам прекрасний та особливий подарунок. Але чи отримаєте ви його частково залежить і від вас. Якщо ви бажаєте дотримуватись Божих заповідей – жити чесно і порядно, – вам слід прийняти Христа в своє серце, адже Господь говорить: «Без Мене нічого чинити не можете ви» (Ів. 15:5). Без допомоги Божої ви не зможете жити свято тому, що гріх постійно буде спокутувати вас і володіти вами. У Біблії написано: «Як ви можете мовити добре, бувши злі?» (Мт. 12:34). Але коли ми приходимо до Христа, ситуація докорінно змінюється, тому що Він прощає наші гріхи, оновлює життя і дає силу не грішити знову. Саме такі обіцянки дає нам Біблія.

Більше чому не варто красти:

Чи бажаєте ви прийняти заповіді Божі в своє серце і виконувати їх? Чи прагнете ви завжди мати чисте сумління і спати спокійно? Христос пропонує вам шлях до щасливого й оновленого життя у Бозі за умови, що ви повірите Його словам і приймете Його науку.

Помоліться разом зі мною, і якщо ви зробите це з вірою, Господь неодмінно допоможе вам.

Дорогий Ісусе! Ми схиляємося перед Тобою у молитві. Ти знаєш труднощі і клопоти наших читачів. Ти бачиш душі, схилені перед Тобою у молитві. Ти знаєш сім’ї, в яких сьогодні немає ні копійки грошей. Ти бачиш родини, голодні на хліб, і ті, які потребують ліків. Господи, ми віримо в те, що Ти є Всемогутній Бог і що Тобі підвладні всі скарби світу. Допоможи людям, за яких ми прохаємо, довіритися Тобі і поблагослови їх щедрим батьківським благословенням. А Тобі ми складаємо пошану – Богові Отцю, Сину і Святому Духові. Амінь.

[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник та головний редактор "Слово про Слово", видання з християнським корінням. Служить пастором. Його особисте життя відзначається відданістю родині: він є люблячим чоловіком і батьком трьох дочок, що додає йому натхнення у професійній сфері.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button