Блог Себастьяна Тегзи

Про хрещення як печать завіту

Хрещення – це печать Завіту. І йдеться насамперед про духовне хрещення. Це коли Бог в невидимий спосіб ставить печать на серці людини Святим Духом.
Ця печать відтискає в її душі образ Ісуса Христа. І це є знак союзу з Христом. Водночас хрещення водою також є печаттю Завіту, але видимою. Воно видимим способом засвідчує ласку Божу і союз душі з Христом. Духовне хрещення і хрещення у воді необхідно розрізняти, але в жодному разі їх не можна розділяти. Великою помилкою є, коли їх змішують в одне, проте не меншу помилку роблять ті, хто їх цілковито розділяє.

Хрещення водою заведено називати таїнством. Сам термін «таїнство» походить з латинської «sacramentum» (від слова «sacrum» – святе). Sacramentum означає буквально «святиня». Цим словом римляни називали клятву, або присягу. Ранні християни почали називати хрещення і ламання хліба таїнствами, тому, що Біблія говорить про них, як про знаки Завіту. Людина вступає з Богом в союз і цей союз скріплюється клятвою. Бог дає знак, ставить Свою печать, Він клянеться, що буде вірний Своїм обітницям. Людина ж зі свого боку також складає Богові обітницю вірності.
Людина не може сама себе охрестити, вона може бути тільки охрещена кимось. Людина не може сама на собі поставити печать, її повинен запечатати хтось інший. Хрестити може той, хто має на це владу. Владу видавати документ, якщо хочете. Тому хрещення – це передусім те, що вчиняють з людиною, а вже відтак це те, що робить вона сама! Воно найперше означає самого Христа, який є духовною печаттю на нашому серці, і вже після цього воно є знаком нашої особистої віри. Воно вказує передовсім на смерть і воскресіння Христа, а вже опісля також і на наше поховання і воскресіння з Ним. Хрещення – це насамперед видима печать Євангелія, і вже затим воно є також видимим виразом нашої відповіді віри на його дорогоцінні обітниці. Божий дар і наша посвята, Божа ласка і наш відгук, Божа обітниця і наше сповідання – це дві сторони однієї монети, які не можна розділити, адже вони відбуваються одночасно, однак першість безперечно належить Божій стороні
Отож, таїнство хрещення є не просто людською дією, воно є справжнім засобом благодаті, адже в ньому людина більше отримує, ніж дає. Вона отримує від Бога засвідчення Його обітниць, запевнення у відпущенні гріхів, знак союзу з Христом та підтвердження свого усиновлення. І все це здійснюється через запечатання Святим Духом, але тільки там, де Він перед тим дав спасаючу віру в Євангеліє. Це означає, що хрещення водою залежить від духовного хрещення, видиме залежить від невидимого, і в жодному разі не навпаки.
[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button