Блог Себастьяна Тегзи

Про народження згори

Відома річ, що візитівкою євангельських християн є тема народження згори. В англосаксонському світі їх (evangelicals) так і називають – born-again Christian – народжені згори християни.

Примі́тно, що фраза «народитися згори» зустрічається в Біблії всього один раз, однак вона стала ключовою для євангельської віри. Колись я не міг зрозуміти, чому одинокій фразі зі Святого Письма було надано такого колосального значення. Мені здавалось це дещо гіпетрофованим.

Однак, згодом я побачив, що це не просто пересічна тема в Євангелії від Йоана, в якому власне і йдеться про народження згори, але його ключова ідея. Сам Йоан виразно дає це зрозуміти у своєму пролозі, коли пише: «Котрі ж прийняли Його (Слово, що стало тілом) – тим дало право дітьми Божими стати, які в ім’я Його вірують; які не з крові, ані з тілесного бажання, ані з волі людської, лише – від Бога народилися» (Ів 1:12,13). І у своєму соборному посланні він також говорить про це достатньо чітко і ясно. Особливо хвилюючим відкриттям для мене був той факт, що Никодим – це не тільки співбесідник, з яким Ісус говорив про необхідність народження згори, але також живий приклад людини, яка сама народилася згори, привселюдно визнавши віру в Ісуса.

Крім того, я побачив, що, говорячи про народження згори, Ісус посилався на слова пророка Єзекіїла, який в 36-37-х розділах своєї Книги рішуче запевняє, що колись у майбутньому сам Господь очистить Свій народ від усіх його гидот, окропивши його чистою ВОДОЮ, і вкладе в його нутро нового ДУХА, вийнявши з їхнього тіла серце кам’яне і давши їм серце тілесне. Саме так пояснює народження згори Ісус: це є народження від води і духа. Слова Єзекіїла завершує картина, яка змальовує долину мертвих костей, що оживають від приходу духа. Відомий образ. Так ось, саме так діє дух − приводить усе в рух. І саме про це Ісус говорив з Никодимом, наводячи приклад з вітром. Адже вітер і дух − це одне і те ж слово в єврейській та грецькій мові.

Але в цій історії є ще глибший пласт. І це Мойсей. Так, саме він перший прямо говорив про народження згори. Йдеться про один з ключових старозавітних текстів. А саме 30-ий розділ Книги Второзаконня.

Мойсей не плекав ілюзій. Він чітко і ясно дав зрозуміти, що народ не буде виконувати Закон, даний Богом. І стягне на себе всі прокляття. І потрапить у полон. Але… І тут найцікавіше. Ось як про це пише Мойсей:
«Як же все те надійде на тебе, благословення й прокляття, що я появив перед тобою, і як ти між усіма народами, куди загнав був тебе Господь, Бог твій, приймеш їх до серця, і навернешся до Господа, Бога твого, і слухатимешся Його голосу, ти і твої сини, в усьому так, як я заповідав тобі сьогодні, всім твоїм серцем і всією твоєю душею, то Господь, Бог твій, дасть тобі кращу долю і змилосердиться над тобою; Він позбирає тебе знову з-поміж усіх народів, між якими порозсівав тебе Господь, Бог твій. Навіть якби твої вигнанці були й на самому кінці неба, то й звідтіля позбирає тебе Господь, Бог твій, і звідти візьме тебе; та й приведе тебе Господь, твій Бог, у землю, якою заволоділи твої батьки, і ти заволодієш нею, і зробить тебе щасливим, і намножить тебе більше, ніж твоїх батьків. Тоді Господь, Бог твій, обріже твоє серце й серце твоїх потомків, щоб ти любив Господа, Бога твого, всім твоїм серцем і всією душею твоєю, та й щоб ти жив» (Повт. З 30:1-6).

Ось коли Бог дасть народові нове серце! Після неволі, після полону, після прокляття. І тепер ключове питання. Як це станеться? Саме це запитує врешті Никодим в Ісуса. Мойсей каже, що це станеться через «навернення до Бога і слухання Його голосу». Відповідь Ісуса – через віру. Це є золотий вірш Біблії: «щоб кожен хто вірує в Сина, не загинув, а мав вічне життя»! Істина очевидна: нове серце ми отримуємо не через букву Закону, але через віру в Христа! Ось ключова думка! Так само говорить і апостол Павло: «Одне лиш хочу від вас знати: Чи ви прийняли Духа завдяки ділам Закону, чи через слухання віри?» (Гал.3:2). А в посланні до Римлян, цитуючи 30-ий розділ Второзаконня, він каже: «Що, отже, каже [праведність віри]?

Читайте також:

«Близько тебе слово: в твоїх устах і в твоїм серці», тобто, слово віри, що його проповідуємо» (Рим.10:8). І це є повністю те саме, що казав Мойсей: Бог обрізує серце Свого народу, коли той навертається до Нього і слухає Його голос. Через букву Закону ми потрапили в полон, а виходимо з нього через віру в Ісуса. Нове серце дає тільки Він. Тільки Його хрест обрізує наші серця і вливає в них любов Духа.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button