Актуальне

Різдво – свято особисте

Різдво – це не лише історія. Ми не можемо відчути те, що відчували пастухи, мудреці, Йосип та Марія. Через те, що це було давно, ми не маємо детальної інформації. Насправді, ми майже нічого не знаємо про ту ніч у Палестині. Та все-таки це була доленосна ніч. Дефіцит історичних фактів не применшує значення Різдва. Лиш підтверджує його духовний сенс. Ця подія, перш за все, особистісна, тобто така, що торкається нашого внутрішнього світу. Вона приносить світло, яке преображує нашу внутрішність, а потім і світ навколо нас.

Різдво – символ неочікуваних перемін. Деколи ми чекаємо якихось змін у своєму житті і все ніяк не дочекаємось перемін на краще. Щось робимо – і все марно. Та найчастіше – просто пливемо за течією. Здається, що постійно буде сіре існування, напівжиття-напівсмерть. Та раптом засяяла ЗІРКА! І в цьому спалаху наше життя набуває сенсу і стає видним те, що раніше ховалося в пітьмі – вся величність і таємничість ЖИТТЯ.

Значення Різдва незбагненне. Якщо би не зійшов до нас Бог, якщо би не було Боговтілення, якщо би не було НАРОДЖЕННЯ Бога в тілі, людство блукало би в пітьмі без надії. Різдво нагадує нам про цю чудову Божественну істину – ми не залишені, ми не самотні, з нами Бог!

Ми не здатні на справжні переміни. Лиш Господь, Який зійшов до нас, приносить їх нам. Можемо змінити меню святкового столу, свій одяг, облаштування в будинку, рахунок в банку, але не своє життя, не самих себе. Найбільше диво – це диво зміненого життя, преображеного життя. Це диво надії та сенсу – коли народ, який був у пітьмі, раптом побачив світло! І це диво залежить не від нас. Воно приходить як подарунок, як благодать.

Мейстер Екхарт у своїй проповіді «Про становлення часу» говорить про «народження Бога в душі», як про ту особисту подію, містичну мить, в якій перетнулися всі історичні часи. Все фокусується на людині, в якій народжується Бог, і на Богові, Який народжується в людині. Весь світ та вся історія – лиш фон для цього дива. Різдво говорить не тільки про Бога, але і про людину; не тільки про Боговтілення, але і про досягнення людиною Бога. Цей зв’язок глибоко особистісний. Тому Різдво – свято особисто кожного.

Михайло Черенков

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник та головний редактор "Слово про Слово", видання з християнським корінням. Служить пастором. Його особисте життя відзначається відданістю родині: він є люблячим чоловіком і батьком трьох дочок, що додає йому натхнення у професійній сфері.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button