Блог Михайла Черенкова

Слідуй за Мною. Три покликання

Замислюючись про покликання, я знаходжу його потрійним, тобто я знаходжу три в одному. По-перше, це покликання довірити себе Богові, народитися згори, слідувати за Ним і уподібнюватися Йому. По-друге, це покликання стати частиною Його народу, служити Його церкві і місії. По-третє, це покликання служити Йому особливими здібностями, перетворюючи світ навколо.
Насправді ці три покликання – лише різні частини одного і того ж Божого заклика до нас. Бог не тільки рятує, а й залучає до свого народу. Він не тільки вводить в Церкву, але і посилає в світ – свідчити, служити, світити, перетворювати.
Я не збираюся говорити щось нове, лише хочу пов’язати ці частини разом, нагадати про їх органічну єдність.
Михайло Черенков
Моє життя складається з цих частин, тому мої роздуми будуть носити форму свідоцтва. Але почну з кінця і з загальних роздумів.
Зізнаюся чесно, раніше я думав більше про останній пункт покликання – про себе і свою особливу роль, про те, як я буду рятувати світ і дивувати його своїми дарами.
Сьогодні все більше думаю про те, як важлива послідовність, як важливо починати з початку.
Без нового життя в Бозі, без слідування за Ним, ми не можемо нічим бути корисні світу.
Без того, щоб бути частиною Божого народу і служити Його церкві, ми бездомні і самотні.
Ось чому так важливо бути скромними в наших спробах змінити світ. Ось чому так важливо бути частиною нового Божого народу і слідувати за Божим покликанням, без самовольства і надуманого героїзму.
Знаю, що молоді покоління дуже мріють змінити світ.
Дівчинка Грета Тунберг відчуває себе впевнено на трибуні ООН. Вона всіх лає і повчає. Вона все вже знає і вчитися не збирається.

Але ми вже знаємо з історії, як багато спроб змінити світ на краще лише погіршували його, руйнували залишки хоч якогось порядку і вкидали все в хаос.
Сьогодні ми ризикуємо зруйнувати все, тому що не хочемо бути пов’язаними нічим – ні корінням, ні цінностями, ні сім’єю, ні церквою.
Ми зовсім перестали слухати Бога і все більше мріємо про себе і про бажаний образ світу.
Ми забули слово Покликання. Хіба нас хтось кличе? Хіба ми повинні комусь відповідати?
Покоління Селфі звикло обходитися без сторонніх. Самі себе фотографуємо, самі з собою розмовляємо, самі себе розважаємо, самі собою керовані. Не потрібна сім’я, не потрібна церква, не потрібен коледж. Ми і самі все знаємо. Ми самі по собі. Ми самі собі батьки, проповідники і наставники. Ми царі, професора і боги.
Як страшно, коли люди прагнуть змінити світ, але не хочуть мінятися самі. Як страшно, коли людина хоче бути Богом або хоча б божком.
Це якраз те, що відбувається сьогодні з нами і нашим світом.
Коли примхливі діти або такі ж незрілі дорослі намагаються привласнити цей світ і «перетворити» його. Коли цілі нації і покоління стають жертвами пропаганди і маніпуляції, безвільними ляльками і покірно маршируючими натовпами.
Але тут я хочу зупинитися, щоб залишитися в рамках так званої політкоректності. І зараз я хочу повернути нашу розмову в християнський контекст.

З чого все повинно починатися? Якщо все робити правильно, по-християнськи?

Перше покликання – вручити своє життя Богу. Все починається з особистого покликання. Христос зустрічає нас і закликає: «Йди за мною».
Пропустивши цей заклик, не відповівши на це особисте запрошення, я упускаю свій шанс на справжнє життя, я навіть не впізнаю, яким воно повинне і могло бути. Тим більше, я ніколи не зможу допомогти іншим і зробити світ кращим. Мене не буде. Без Бога і без послуху Йому, мене просто напросто не буде.
Але якщо я відповідаю Йому «так», все починається. А без «так» – нічого не починається.
Христос запрошує нас піти за Ним. Що означає це запрошення, в чому суть цієї пропозиції, які наслідки матиме наша відповідь на цей заклик Христа?
Я думав про ці питання вже в дитинстві. Скільки я себе пам’ятаю, мене завжди мучило питання про сенс життя – і життя в цілому, і життя особисто моє. Я говорив про це з сусідами і друзями, християнами і атеїстами. Майже всім здавалося дивним, що я так рано і так серйозно перейнявся цим питанням. Так, досить рано. Мені було 10 років, коли я відповів ТАК на перше покликання від Бога.
Я пам’ятаю, як це було. Ми сиділи навколо багаття в темному нічному лісі, далеко від міст і доріг, від КДБ і поліції. Навколо шуміли дерева, над головою розкинулося зоряне небо. І тоді я подумав, що немає кращого способу розпорядитися своїм життям, ніж віддати його Богу і служити Йому. Перед цим ми слухали свідчення наших старших друзів по вірі, які пройшли страждання і багато обмежень заради Христа. І я розумів, що моє рішення буде мати великі наслідки.
Я вже тоді розумів, що мова йде не тільки про порятунок і духовне життя. Йдеться про абсолютно нове життя у всіх його вимірах, про радикальні зміни у всьому.
Мова йде не тільки про приємні переваги життя з Ісусом. Йдеться про привілеї страждати і працювати разом з Ісусом.
Мова йде не тільки про Бога і Його шляхи. Йдеться про нас, про те, як ми знаходимо себе і своє покликання в ходженні за Богом.
Мова йде не тільки про релігію. Йдеться про те, що до зустрічі з Богом ми жити не починали, що лише тепер все починається.
Я зробив багато помилок, але я ніколи не шкодував про те моє першеу і головне рішення. Мені страшно уявити, яким було б моє життя без Бога. Безбарвним? Безглуздим? Безнадійним? Не хочу навіть думати про це.
Минуло кілька років, перш ніж я відповів на Друге покликання від Бога – я став членом євангельської церкви і активним молодим служителем. Я і раніше був активним, але більше за особистою ініціативою. Після мого приєднання до церкви я усвідомив себе її частиною. Перше покликання було швидше індивідуальним, а друге пов’язувало мене з іншими віруючими людьми, єднало в один Божий народ. Через роки я був висвячений на служіння євангеліста. Раніше я сказав, що не мислю свого життя без Бога, але також я не мислю свого життя без церкви. А ще не уявляю собі життя без місії. Адже церква існує лише в русі – представляючи Бога і Його Царство, несучи Добру Новину, провідуючи і служачи людям. Ось уже 17 років я служу в міжнародній християнській місії і знаходжу в цьому ні з чим незрівнянну радість. Моє служіння охоплює 14 пострадянських країн і фокусується на вихованні молодих лідерів для розвитку інноваційних і творчих місіонерських ініціатив. Це моя особиста пристрасть – допомогти молодим людям знайти себе в служінні, допомогти розкритися їхнім дарам, допомогти зробити перші практичні кроки і побачити велику перспективу. Ми називаємо нашу програму підготовки лідерів Школою без стін, тобто закликаємо і вчимо молодих християн вийти за рамки церкви і служити по той бік церковних стін. Багато наших учнів засновують церкви з такою ж назвою – «Церква без стін».
І тут я повинен сказати про Третє покликання, яке продовжує і розвиває те, чого ми вчимо в «Школі без стін». Крім особистої віри і церковного служіння у мене є мій професійний дар, мій університетський диплом, досвід роботи, публічне ім’я і статус. Це означає, що Бог закликає нас не тільки «вірити в душі», «ходити в церкву і всіх туди зазивати», але також проживати повноцінне життя в суспільстві і висловлювати нашу віру в публічній сфері, починаючи зі свого робочого місця або студентської лави.
Часто я сам дивуюся  за своє життя. Я не стільки вибирав свій шлях, скільки просто слідував за ним, за химерними поворотами, підйомами та спусками. Сьогодні я хочу сказати так: не думайте занадто багато про вибір і свободу вибору, краще думайте про вірність своєму шляху, про те, як ставши на нього одного разу, довіряти йому і йти до кінця.
Ось як було у мене. Я дуже хотів стати богословом, але такої можливості не було. Тому я опинився в сфері, найбільш близькою до богослов’я. Я вивчав історію, філософію і культуру. Мені здавалося, що університет забирає надто багато мого часу і я втрачаю своє церковне покликання і навіть втрачаю свою віру.
Але Бог послав мені ангела, який затвердив мене в тому, що три покликання неподільні. Майже кожного тижня я зустрічав викладача семінарії, який говорив мені: «Я знаю, що ти переживаєш. Тобі здається, що треба робити вибір – або служити Богу в церкві або служити кар’єрі в університеті. Але повір, це частини одного і того ж покликання. Вчися добре, здобувай знання і досвід. Тому що потім прийде час все це повернути Богу і Його Церкві. Прийде час, коли ти будеш потрібний».

Я сумнівався і грішив, бунтував і експериментував. Мене не влаштовувала церква з її консерватизмом і університет з його релятивізмом. То були важкі роки для моєї душі. Я полюбив тоді філософію більше богослов’я, тому що вона виправдовувала мою особисту невизначеність. Тоді мені здавалося, що бути розумним і радикальним важливіше, ніж бути добрим і вірним. Мені подобалося дивитися в безодню. Я полюбив досвід пограничних станів. Я жив у постійній невизначеності, в невагомості вічних питань.
І все ж жити постійно ось так, в позі питання було не можна, потрібно було визначатися. І був час, коли я знову підтвердив свій вибір на користь Бога, Церкви і місії. Я зрозумів, що Богу належить не тільки моя душа, але і мій розум, не тільки Церква, а й університет. Я віддав Богу всього себе і знайшов таку бажану цілісність.
Моя професійна освіта, моя докторська ступінь і професорський статус відкрили нові можливості для місії в сфері освіти. Десять років тому ми розробили нову місіонерську ініціативу, яку назвали «місія в професії». За минулі роки ми провели безліч форумів і семінарів для молодих професіоналів, допомагаючи їм знайти своє місіонерське покликання в професійній сфері. Виникли десятки професійних християнських асоціацій в сфері освіти, мистецтв, бізнесу, журналістики, медицини.
І сьогодні я тут, щоб сказати вам: друзі, бережіть себе для Господа і слідуйте за Божим покликанням. Віддайте Богу своє серце. Але також віддайте свій розум і всі свої дари. Служіть Йому в церкві і за межами церкви. Присвятіть Йому свої вірші і свої гроші, свої мрії і свою кар’єру. Не ділить своє життя: це мені, а це, Боже, тобі. Тільки віддавши Богу все без залишку, можна побачити, як всі шматочки, всі пазли складаються в чудову картину, як прояснюється Божий чудовий і добрий задум про нас і наше життя.
Підходячи до кінця, хочу повернутися до початку. Церква буде нудною. Кар’єра буде безглуздою. Якщо не відповісти на перший заклик, не віддати себе повністю Богові й не піти слухняно за Ним. Якщо ви проскочили цей поворот, цей поворотний момент, поверніться туди і почніть все з початку, в правильному порядку. Сьогодні Христос закликає нас: «Йди за Мною». Якщо ти не почав, сьогодні твій шанс почати справжнє життя, життя за покликанням. Якщо ти почав, але зупинився, сьогодні твій шанс знайти подальшу перспективу, продовжити шлях і вийти на новий рівень, слідуючи за Христом і тільки за Христом. Тільки тоді ми можемо знати всю картину світу і брати участь в чудовому Божому плані, розуміючи Його покликання і слідуючи за Ним все далі і вище.
[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Михайло Черенков

Пастор церкви Revival, м. Ванкувер. Доктор філософських наук, автор кількох книжок про євангельський протестантизм, активний проповідник, батько 4 дівчат: Був ректором Донецького християнського університету. Експерт з питань релігійної свободи.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button